Πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια (Καλοκαίρι 2021)

Μέτρα στήριξης και αποκατάστασης

Αμέσως μετά την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών του Αυγούστου του 2021, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε και άρχισε να εφαρμόζει μία ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πυρόπληκτων και την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν, με ιδιαίτερη εστίαση στη Βόρεια Εύβοια, η οποία δέχτηκε και το ισχυρότερο πλήγμα. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, η συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση για τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης στη Βόρεια Εύβοια, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσεις και χορηγήσεις πόρων, τις εντάξεις πιστώσεων και τις εγκρίσεις χρηματοδότησης, ανέρχεται κοντά στα 312 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί όσο συνεχίζεται η πορεία υλοποίησης των μέτρων. Αναλυτικότερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα είναι τα ακόλουθα:

Αναστολές-Απαλλαγές

•    Ανεστάλη η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται, για έξι (6) μήνες (μέχρι τις 03.02.2022).
•    Δρομολογήθηκαν αναστολές και διευκολύνσεις για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των πληττόμενων επιχειρήσεων. 
•    Ανεστάλη για έξι (6) μήνες η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις.
•    Παρατάθηκε εκ νέου, έως τις 31 Αυγούστου 2022, η προθεσμία που είχε δοθεί στις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας για την εξόφληση των αξιογράφων τους, κατά το χρονικό διάστημα από 7.9.2021 έως 31.12.2021.
•    Δόθηκε η δυνατότητα τρίμηνης αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με έδρα στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής διατήρησαν αυτή τη δυνατότητα έως τις 30 Απριλίου 2022.
•    Προβλέφθηκε απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για το 2021 και -ειδικά- για το 2022 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των δύο δήμων της Βόρειας Εύβοιας, ενώ προβλέπεται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2023 για τα ακίνητα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Η δημοσιονομική επίπτωση από την οριζόντια απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για τη διετία 2021-2022 διαμορφώνεται στα 18,6 εκατ. ευρώ.

Χρηματοδότηση ΟΤΑ

•    Έχουν ήδη ενταχθεί πιστώσεις ύψους 39,8 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μεγάλης κλίμακας εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και για αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές στις περιοχές αρμοδιότητας εντός των δύο Δήμων της Βόρειας Εύβοιας. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων που περιλαμβάνει, παράλληλα με εργασίες αποκατάστασης και προστασίας του οδικού δικτύου, ένα ευρύ φάσμα έργων καθαρισμών, δομικών παρεμβάσεων, άρσης προσχώσεων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα ρέματα των εν λόγω περιοχών, ώστε να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι συνθήκες αντιπλημμυρικής προστασίας που διαμορφώνονται την τελευταία περίοδο στην περιοχή υπό τις δασικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
•    Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, εντάχθηκαν πιστώσεις χρηματοδότησης ύψους 60,7 εκατ. ευρώ για τους δύο Δήμους, για μια σειρά δομικών έργων και παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στους οικισμούς και στους αστικούς ιστούς των δύο δήμων της Βόρειας Εύβοιας, διευθετώντας και αντιμετωπίζοντας ριζικά εκκρεμότητες και παθογένειες δεκαετιών. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω έργα είναι:
    o Το έργο «Κατεπείγουσα ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της δημοτικής κοινότητας Ιστιαίας του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού μετά την εκδήλωση την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού τον Αύγουστο του 2021», ύψους 15.950.000 ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι και άλλο συμπληρωματικό έργο για τον εν λόγω Δήμο, ύψους 10.782.454,89 ευρώ, έχει ήδη ενταχθεί στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
    o Το έργο «Επείγουσες παρεμβάσεις στους οικισμούς Μετόχι και Σπαθάρι της δημοτικής ενότητας Κηρέως [του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας] για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021», ύψους 2.487.000 ευρώ.
    o Τα υποέργα α) «Επείγουσες παρεμβάσεις εντός των οικισμών Αγκάλης (παραλίας Αγίας Άννας) και Ροβιών [του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας] για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021», ύψους 15.164.595,42 ευρώ, και β) «Ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία Μαντουδίου», ύψους 12.200.000 ευρώ έχουν ενταχθεί στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
    o Το έργο «Αντιπλημμυρικά έργα στον οικισμό Φραγκάκη [του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας]», ύψους 2.860.050 ευρώ.
    o Το έργο «Αποκατάσταση ζημιών και κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού της κοινότητας Λίμνης του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς στις 3 Αυγούστου 2021», ύψους 1.219.828,44 ευρώ.
    o Το έργο «Αποκατάσταση του ιστορικού διατηρητέου μνημείου "Κονάκι" στις Κεχριές Ευβοίας [του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας]», ύψους 1.650.000 ευρώ, εντάχθηκε στο Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
•    Για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και για την κάλυψη άμεσων αναγκών και την υλοποίηση παρεμβάσεων όπου χρειάζεται, έχει διατεθεί -μέσα από τις πρώτες φάσεις χρηματοδότησης- έκτακτη χρηματοδότηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση της Β. Εύβοιας, πρώτου και δευτέρου βαθμού, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ. 
•    Εγκρίθηκε η ένταξη του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενεργειακής αναβάθμισης εγκαταστάσεων άρδευσης» του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, προϋπολογισμού 2.175.580 ευρώ, στο ΠΑΑ 2014-2020.
•    Μέσω του Λογαριασμού Κρατικής Αρωγής, ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού χρηματοδοτείται με 310.000 ευρώ για έργα ανακατασκευής του γηπέδου Βασιλικών και πολιτικής προστασίας, ενώ ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας χρηματοδοτείται με 500.000 ευρώ για έργα κατασκευής παιδικών χαρών, ανάπλασης κοινόχρηστων χώρων, κατασκευής γηπέδων σε πυρόπληκτα χωριά και πολιτικής προστασίας.
 

Έργα πρόληψης και αποκατάστασης

•    Έχουν ολοκληρωθεί τα αντιδιαβρωτικά έργα στις δασικές περιοχές αρμοδιότητας δασαρχείων Λίμνης και Ιστιαίας με ρυθμούς μακράν ταχύτερους από ό,τι ίσχυε στο παρελθόν. Το συνολικό κόστος των αντιδιαβρωτικών έργων ανήλθε σε 11 εκατ. ευρώ.
•    Έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά έργα σε 7 από τις 9 λεκάνες απορροής και δρομολογούνται οι διαδικασίες για να ξεκινήσουν τα έργα και στις υπόλοιπες λεκάνες. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι 19 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθούν όλα έως τον Οκτώβριο του 2023.
•    Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες απόληψης καμένης ξυλείας από τους τοπικούς ΔΑΣΕ, υπό την εποπτεία των δασικών υπηρεσιών.
•    Θα δημοπρατηθεί άμεσα το έργο της αποκατάστασης των υποδομών του Δασικού Χωριού Παπάδων, με χρηματοδότηση ύψους 0,8 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.
•    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναδάσωσης στο δημόσιο δάσος Λίμνης, δαπάνης 0,3 εκατ. ευρώ  από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και εκτελούνται οι εργασίες συντήρησης και ποτίσματος.
•    Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης ζημιών και συντήρησης στους δασικούς δρόμους σε ορισμένες περιοχές, ενώ προχωράει η διαδικασία δημοπράτησης για τις υπόλοιπες. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,27 εκατ. ευρώ, από το ΠΑΑ 2014-2020.
•    Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αποκατάστασης υποδομών σε χώρους δασικής αναψυχής, με δαπάνη ύψους 0,4 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.
•    Έχουν ολοκληρωθεί τα έργα και οι εργασίες του προγράμματος ANTI-NERO για την αντιπυρική προστασία των δασών που δεν κάηκαν στην περιοχή του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών και εργασίες καθαρισμού βλάστησης κατά μήκος κεντρικών, επαρχιακών και δασικών δρόμων και πέριξ οικισμών. Τα έργα δημοπρατήθηκαν από το ΤΑΙΠΕΔ και το κόστος τους ανήλθε σε 0,6 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
•    Οι τοπικοί δασικοί και αναγκαστικοί συνεταιρισμοί καθώς και οι δασικοί συνεταιρισμοί εκτός Εύβοιας που συμμετείχαν στα έργα παρόδιων καθαρισμών και αντιδιαβρωτικών έλαβαν έκτακτη χρηματοδοτική στήριξη ύψους περίπου 1,27 εκατ. ευρώ (ως επί το πλείστον από το Πράσινο Ταμείο, αλλά και από ιδιώτες).

Στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων

•    Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την παροχή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και επιχορήγησης επιχειρήσεων, καθώς και για την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από 13 γύρους πιστώσεων έχουν διατεθεί στους δικαιούχους -νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες- των δύο δήμων της Β. Εύβοιας 12,4 εκατ. ευρώ.
•   Η συνολική επιχορήγηση προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς (το υψηλότερο ποσοστό που έχει προβλεφθεί σε τέτοιου είδους περιπτώσεις). Ήδη, -με πρωτοφανή ταχύτητα για τέτοιου είδους περιπτώσεις-, εκδόθηκαν πέντε αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την επιχορήγηση 281 επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Βόρειας Εύβοιας με 2,2 εκατ. ευρώ και είναι σε εξέλιξη εξοφλήσεις. 
•    Θεσπίστηκε ειδικό καθεστώς στήριξης για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Βόρειας Εύβοιας, που υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες από τις μεγάλες πυρκαγιές. Χορηγήθηκαν 7,7 εκατ. ευρώ σε 1.326 δικαιούχους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου ανήλθε σε 11,5 εκατ. ευρώ.
•    Θεσμοθετήθηκε η μη επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για το σύνολο των επιχειρήσεων στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας. Η δημοσιονομική επίπτωση είναι κοντά στα 7 εκατ. ευρώ.
•    Προβλέφθηκαν ευνοϊκότεροι όροι για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας που εντάχθηκαν στο καθεστώς επιδότησης παγίων δαπανών (ήρθη ο περιορισμός της διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης για τις δικαιούχους επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού).
•    Υλοποιήθηκε το πρόγραμμα για τη χορήγηση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές. Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, κάλυπτε κάθε νόμιμα λειτουργούσα επιχείρηση (μικρομεσαία ή μεγάλη), κάθε νομικής μορφής, που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του εν λόγω έργου αφορούσε τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Ήδη, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 8,7 εκατ. ευρώ σε 1.110 επιχειρήσεις της περιοχής. Η επιχορήγηση προς κάθε δικαιούχο επιχείρηση ανέρχεται στο 50% επί των λειτουργικών της δαπανών, με «οροφή» τις 18.000 ευρώ, ενώ είναι ακατάσχετη. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εν μέσω πανδημίας ή εντός του 2021 και οι οποίες μπορούσαν να λάβουν κατ’ αποκοπή ποσό 2.000 ευρώ, ανεξάρτητα εάν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι.
•    Παρέχεται στεγαστική συνδρομή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με προϋπολογισμό 9,1 εκατ. ευρώ (7,9 εκατ. ευρώ ως δωρεάν κρατική αρωγή και 1,2 εκατ. ευρώ ως επιδότηση επιτοκίου) - συμπεριλαμβανομένης της Φωκίδας και της Φθιώτιδας.
•    Παρέχεται επιδότηση προσωρινής στέγασης (6,3 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους όλων των πυρόπληκτων περιοχών).

Στοχευμένα μέτρα για συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους

•    Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε ένα διευρυμένο -με ορίζοντα δεκαπενταετίας- πρόγραμμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών που περιλαμβάνει:
(α) Την κατά προτεραιότητα απασχόλησή τους στα έργα που υλοποιούνται από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής στο δάσος.
(β) Την έκτακτη ενίσχυση 3,7 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της τακτική ετήσιας επιχορήγησης ύψους 2,3 εκατ. ευρώ προς τους ρητινοκαλλιεργητές.
(γ) Τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ύψους 2,3 εκατ. ευρώ (Οκτώβριος 2022) για το έτος 2021.
(δ) Το επταετές «Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινεργατών σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» της ΔΥΠΑ, με προϋπολογισμό 63 εκατ. ευρώ και 590 ωφελούμενους με μηνιαίες απολαβές πάνω από 800 ευρώ (καθαρά). Το πρόγραμμα διαρθρώνεται σε έξι (6) κύκλους την περίοδο 2022-2024 ώστε να μπορούν να ενταχθούν -μετά από μία τριετία- στο πρόγραμμα και οι ρητινοκαλλιεργητές που θα συμμετέχουν σε έργα και εργασίες στο δάσος την επόμενη περίοδο (δύο με τρία έτη). Μετά την έκδοση της  κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β’ 956/02.03.2022) ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος και αρχές Αυγούστου του 2022 εντάχθηκαν οι πρώτοι 199 δικαιούχοι στον α΄ κύκλο πρόσληψης. Εν συνεχεία -και κατόπιν επικαιροποίησης του αρχικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τους δικαιούχους ρητινοκαλλιεργητές και τις οικείες δασικές υπηρεσίες- εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 η πρόσκληση για την ένταξη 181 δικαιούχων στον β΄ κύκλο του προγράμματος. Αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η διαδικασία πρόσληψης των δικαιούχων. Το πρόγραμμα λήγει το 2031.
(ε) Το Πράσινο Ταμείο έχει εγκρίνει χρηματοδότηση 449.600 ευρώ -μόνο για τα δασαρχεία της Βόρειας Εύβοιας-, για την αποτελεσματική υλοποίηση του «Ειδικού Προγράμματος ρητινεργατών, σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» της ΔΥΠΑ. Η χρηματοδότηση καλύπτει δαπάνες για την αγορά μέσων προστασίας των ρητινεργατών, εξοπλισμού κτλ.
(στ) Νομοθετικές ρυθμίσεις για την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης πληγέντων ρητινοκαλλιεργητών για το 2021 (άρ. 17 του ν. 4997/2022, ΦΕΚ Α’ 219/25.11.2022).
(ζ) Τη στοχευμένη δράση του προγράμματος Leader, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας (5), για τη χρηματοδοτική στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών ώστε να εξελίξουν την παραγωγική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
•    Μία σειρά από στοχευμένα μέτρα έχουν ενεργοποιηθεί και υλοποιηθεί για τη στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου, όπως:
(α) Η ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση προς αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τόσο με τους πρωτοβάθμιους, όσο και με τους δευτεροβάθμιους ελέγχους (σε συνεργασία με την Περιφέρεια), αποζημιώνοντας για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο με συνολικό ποσό 210.956 ευρώ.
(β) Η έκτακτη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με πόρους ύψους 2,45 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ζωοτροφών για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων της περιοχής.
(γ) Το ειδικό σχήμα στήριξης των κτηνοτρόφων, με την ενίσχυση με 40 ευρώ ανά ζώο για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν άμεσα και 20 ευρώ ανά ζώο για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν έμμεσα - με τους μη κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους να λαμβάνουν το ήμισυ της αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εν λόγω σχήματος πιστώθηκαν συνολικά 478.320 ευρώ σε 205 κτηνοτρόφους της Βόρειας Εύβοιας, μέσω του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
(δ) Η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα για τη χορήγηση ζωοτροφών και υλικών προς τους κτηνοτρόφους, αλλά και την ενεργό στήριξη του νεοσύστατου κτηνοτροφικού συνεταιρισμού.
•     Υλοποιήθηκε ένα πακέτο στήριξης και ανάκαμψης των μελισσοκόμων της περιοχής, ενώ σχεδιάζεται ένα στοχευμένο μέτρο στήριξης για τους κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους.
•     Στο πλαίσιο της στήριξης στους ελαιοπαραγωγούς και στους αγρότες με λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες, χορηγήθηκε προκαταβολή 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και το ήμισυ των ανωτέρω ποσών στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για τη Βόρεια Εύβοια, το σύνολο των προκαταβολών έναντι της επιχορήγησης για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών -μέσα από δύο φάσεις πληρωμών- ανέρχεται σε 9,8 εκατ. ευρώ προς 1.514.
•    Θεσπίστηκε το ειδικό καθεστώς στήριξης των ελαιοτριβείων. Συνολικά διατέθηκαν 311.233,82 ευρώ σε 11 δικαιούχους. 
•    Υλοποιήθηκε το ειδικό καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων επεξεργασίας και εμπορίας σύκων. Δύο επιχειρήσεις πληρούσαν τα κριτήρια και έλαβαν 51.086,28 ευρώ.
•    Έχει δρομολογηθεί ένα στοχευμένο σχήμα στήριξης των παραγωγών σύκων στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, καθώς η εν λόγω παραγωγή επλήγη σημαντικά από την πυρκαγιές. Το μέτρο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.
•    Είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2022-2023 της ΔΥΠΑ, το οποίο προβλέπει αυξημένο αριθμό διανυκτερεύσεων (12) για τους δικαιούχους που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 20%, για όλο τον χρόνο, για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των τουριστικών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2021-2022 του ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ, προέβλεπε επίσης αυξημένο αριθμό διανυκτερεύσεων (12) για τους δικαιούχους που έκαναν τις διακοπές τους στους δύο Δήμους.    
•    Ολοκληρώθηκε το καινοτόμο σχήμα με τη χρήση άυλης χρεωστικής κάρτας προς χιλιάδες δικαιούχους που ήθελαν να επισκεφτούν τη Βόρεια Εύβοια (North Evia Pass). Συνολικά διατέθηκαν 26.499 κάρτες και δαπανήθηκαν 2,78 εκατ. ευρώ.
•    Με το άρ. 75 του ν. 4916/2022 (Α’ 65/28.03.2022) προβλέπεται για το 2022 η καταβολή σημαντικά χαμηλότερου ανταλλάγματος (στο 10% του αρχικώς υπολογισθέντος) για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού.
•    Ψηφίστηκε νέα διάταξη στον νόμο 2020/2023 (Α’ 29/15.02.2023) με την οποία παρέχεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προβαίνει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δρομολόγηση πλοίου -με σύναψη σχετικής σύμβασης- σε γραμμές που εξυπηρετούν περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως πληγείσες από θεομηνίες ή λοιπές φυσικές καταστροφές ή έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτό το πλαίσιο, εγκρίθηκε ήδη από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών η νέα επιδοτούμενη γραμμή Β. Εύβοια-Β. Σποράδες.

 

Τελευταίες ειδήσεις

 

Εξειδικευμένο θεσμικό πλαίσιο

Στεγαστική Συνδρομή

1. Άρθρα πρώτο, δέκατο, δέκατο τέταρτο και δέκατο πέμπτο της ΠΝΠ 13.08.2021 (Α' 143), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4824/2021 (Α' 156) και το πεδίο αυτής επεκτάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4824/2021 (Α' 156) 
-    Άρθρο 2 ν. 4890/2022 (Α' 23)
2. Άρθρο 11 ν. 4824/2021 (Α' 156)
3. ΚΥΑ-ΓΔΟΥ 842/2021 «Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 και ως την 13η Αυγούστου 2021» (Β' 3854)
-  ΓΔΟΥ 926/2021 (Β' 4339)
-  ΓΔΟΥ 1073/2021 (Β' 5882)
-  ΓΔΟΥ 9/2022 (Β' 292)
4. Οριοθέτηση, χορήγηση και διαδικασία ΣΣ:
-  ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/13975/Α325/20.08.2021 (Β' 3898, Β' 4588)
-  ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/20916/21/Α325/16.12.2021 (Β' 13/2022)
-  ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/14647/A321/26.08.2021 (Β' 3995)

 

Αποζημίωση οικοσκευής

1. Άρθρα πρώτο, ενδέκατο, δέκατο τέταρτο και δέκατο πέμπτο της ΠΝΠ 13.08.2021 (Α' 143), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4824/2021 (Α' 156) και το πεδίο αυτής επεκτάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4824/2021 (Α' 156) 
-  άρθρο 2 ν. 4890/2022 (Α' 23)
2. ΚΥΑ-ΓΔΟΥ 843/2021 «Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που επλήγη-σαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 και ως την 13η Αυγούστου 2021» (Β' 3855)
-  ΚΥΑ-ΓΔΟΥ 927/2021 (Β' 4338)
-  ΚΥΑ-ΓΔΟΥ 10/2022 (Β' 297)

 

Επιδότηση ενοικίου

ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/14581/Α36/2021 «Επιδότηση προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021 που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας, με τη μορφή επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης.» (Β' 4028 και Β' 4741)

 

Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ

1. Παρ. 7Β άρθρου 3 ν. 4223/2013 (Α' 287), όπως προστέθηκε με το άρθρο δέκατο έκτο ΠΝΠ 13.08.2021 (Α'143), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4824/2021 (Α' 156) και το πεδίο αυτής επεκτάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4824/2021 (Α' 156) 
2. Α. 1217/2021 «Καθορισμός της διαδικασίας χορήγησης των απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα ακίνητα που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας από την 1η Μαΐου 2021 έως και τη 2α Σεπτεμβρίου 2021» (Β' 4316)
3. Ε. 2181/2021 εγκύκλιος ΑΑΔΕ «Διευκρινίσεις σχετικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ ετών 2021 έως 2023»

 

Αποζημίωση επιχειρήσεων

1. Άρθρα πρώτο, δωδέκατο, δέκατο τέταρτο και δέκατο πέμπτο της ΠΝΠ 13.08.2021 (Α' 143), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4824/2021 (Α' 156) και το πεδίο αυτής επεκτάθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4824/2021 (Α' 156) 
-  άρθρο 2 ν. 4890/2022 (Α' 23)
2.  ΚΥΑ-ΓΔΟΥ 841/2021 «Διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που επλήγη-σαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας από την 27η Ιουλίου 2021 και ως την 13η Αυγούστου 2021» (Β' 3853)
-  ΚΥΑ-ΓΔΟΥ 925/2021 (Β’ 4340)
-  ΚΥΑ-ΓΔΟΥ 1075/2021 (Β’ 6294)
-  ΚΥΑ-ΓΔΟΥ 8/2022 (Β’ 296)

   

Κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων με μεγάλες οικονομικές απώλειες 

1. Άρθρο 21 ν.4859/2021 (Α' 228)
2. ΚΥΑ 157866/2021 «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2021, στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αρχής γενομένης την 3η Αυγούστου 2021 στην Β. Εύβοια» (Β' 5712)
-  ΚΥΑ 168528/2021 (Β' 6374) 

 

Ειδικά σχήματα ενίσχυσης επιχειρήσεων

  1. ΚΥΑ 107602ΕΞ2022 (Β' 3986/2022)  «Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 κατά το έτος 2021, και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές τις χώρας το καλοκαίρι του 2021»    
ΚΥΑ 118478ΕΞ2022 (Β' 4454/2022) «Τροποποίηση της υπό στοιχεία 107602ΕΞ2022/27.07.2022 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων περί εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 κατά το έτος 2021, και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021 (Β’ 3986)»
- KYA 183009ΕΞ2022 (B' 6352/2022) «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021» 
- ΚΥΑ 36972ΕΞ2023 (Β' 1427/2023) «Τροποποίηση των υπό στοιχεία 107602ΕΞ2022/26.07.2022 «Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 κατά το έτος 2021, και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021» (Β’ 3986) και 183009ΕΞ2022/14.12.2022 «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις επεξεργασίας ελαιοκάρπου που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021» (Β’ 6352) κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων».
2. ΚΥΑ 107603ΕΞ2022 (Β' 3992/2022) «Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις μεταποίησης, συσκευασίας - αποθήκευσης και εμπορίας σύκων που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 κατά το έτος 2021, και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»
- KYA 180884ΕΞ2022 (Β’ 6324/2022) «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις μεταποίησης, συσκευασίας - αποθήκευσης και εμπορίας σύκων που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» 
- ΚΥΑ 36977ΕΞ2023 (Β' 1426/2023) «Τροποποίηση των υπό στοιχεία 107603ΕΞ2022/26.07.2022 «Εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις μεταποίησης, συσκευασίας - αποθήκευσης και εμπορίας σύκων που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 κατά το έτος 2021, και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» (Β’ 3992) και υπό στοιχεία 180884ΕΞ2022/09.12.2022 «Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις μεταποίησης, συσκευασίας - αποθήκευσης και εμπορίας σύκων που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της χώρας το καλοκαίρι του 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» (Β’ 6324), κοινών αποφάσεων των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων» 

  

Ακατάσχετη και αφορολόγητη οικονομική ενίσχυση ΕΣΠΑ

Άρθρο 9 ν.4890/2022 (Α' 14)
-  άρθρο 94 ν.4914/2022 (Α' 61)

 

Αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

ΥΑ 109143/2021 «Χορήγηση αναστολής της διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας σε πληγέντες από τις πυρκαγιές: α) της 20ης Μαΐου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, β) της 26ης και 31ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, γ) της 27ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, δ) της 28ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ε) της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στ) της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, ζ) αρχής γενομένης της 3ης Αυγούστου 2021, σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η) της 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και θ) της 6ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του άρθρου 53 του ν. 4797/2021 (Α'66)» (Β' 4103)

 

Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων 

1. Α. 1183/2021 (Β' 3743) και 1184/2021 (Β' 3742)
-  Α. 1187/2021 (Β' 3817) 
2. Α. 1028/2022 (Β' 1139) και 1029/2022 (Β' 1139)
3. Α. 1206/2021 (Β' 4024) 

 

Αναστολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων και σχετικές διευκολύνσεις

1. Υ.Α. Δ.15/Δ΄/60167/12.8.2021 (ΦΕΚ Β΄ 3744) «Ρύθμιση τρεχουσών και καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και τους λοιπούς φορείς υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, επιχειρήσεων, εργοδοτών ή ασφαλισμένων που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»
2. Εγκύκλιος ΥΠΕΚΚΥ: Δ.15/Δ΄/61965/24.8.2021 - ΑΔΑ: 6Ρ7Ρ46ΜΤΛΚ-ΠΒΕ

 

Στήριξη εργαζομένων (αναστολή/καταγγελία συμβάσεων εργασίας)

1. Άρθρο δέκατο έβδομο της από 13/8/2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 143) «Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις», η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4824/2021
2. Αριθμ. οικ. 60622/17.8.2021 (ΦΕΚ Β΄ 3816) κοινή υπουργική απόφαση  «Έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021»
3. Αριθμ. 100652/8.12.2021 (ΦΕΚ Β΄ 5705) κοινή υπουργική απόφαση «Τροποποίηση της υπ’ αρ. οικ. 60622/17.8.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021» (Β΄ 3816)»
4. Δ.15/Δ΄/62139/25.8.2021 (ΦΕΚ Β΄ 3956) κοινή υπουργική απόφαση «Προσδιορισμός της διαδικασίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής ή καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες σε περιοχές που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εξαιτίας των πυρκαγιών του Ιουλίου/Αυγούστου 2021»
5. Δ.15/Δ΄/105368/20.12.2021 (ΦΕΚ Β΄ 6052) κοινή υπουργική απόφαση «Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ.15/Δ’/62139/25-8-2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσδιορισμός της διαδικασίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αναστολής ή καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες σε περιοχές που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας - Αιδηψού και Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας εξαιτίας των πυρκαγιών του Ιουλίου/Αυγούστου 2021» (Β’ 3956)»
 

Επιχορήγηση αγροτικών εκμεταλλεύσεων

  • KYA 54381/19.04.2022 (ΦΕΚ Β' 1963/2022) «Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές α) της 28ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, β) αρχής γενομένης της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και γ) της 26ης και 31ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της 27ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής»
  • ΚΥΑ 187216/20.12.2022 (ΦΕΚ Β' 6606/2022) «Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές α) της 28ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, β) αρχής γενομένης της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και γ) της 26ης και 31ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της 27ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής»
  • ΚΥΑ 187244/20.12.2022 (ΦΕΚ Β' 6606/2022) «Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγεισών αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις πυρκαγιές α) της 28ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της 2ας έως και 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, β) αρχής γενομένης της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της 5ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και γ) της 26ης και 31ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της 27ης Ιουλίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής και της 3ης Αυγούστου 2021 σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Βορείου Τομέα Αθηνών και Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής»