Δράση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, τροποποιήθηκε -με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη- η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων στη Δράση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό επιχειρήσεις και από άλλες περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, αλλά και να δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων. 

Ειδικότερα, και σε συνέχεια της αρχικής και των τροποποιητικών αποφάσεων για την πρόσκληση υποβολής αιτήσεων ένταξης στη συγκεκριμένη Δράση, έχουν ενταχθεί οι παρακάτω περιοχές:

  • Από την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, οι Δήμοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, και Ιστιαίας-Αιδηψού. 
  • Από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου (Δήμος Μινώα-Πεδιάδος).
  • Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, το Δημοτικό Διαμέρισμα Δαμασίου (Δήμος Τυρνάβου), το Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωρίου (Δήμος Ελασσόνας) και οι Δημοτικές Κοινότητες Αμουρίου, Πραιτωρίου, Βλαχογιαννίου και Μαγούλας (Δήμος Ελασσόνας).
  • Από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, η Δημοτική Ενότητα Αρχαίας Ολυμπίας και οι Δημοτικές Κοινότητες Λάλα, Αχλαδινής, Δούκα και Νεμούτας (Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας).
  • Από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, οι Δημοτικές Κοινότητες Βρίσας και Σταυρού (Δήμος Δυτικής Λέσβου).
  • Από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας και Ιθάκης, οι Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης. Για τους συγκεκριμένους Δήμους, ωφελούμενες είναι μόνο όσες επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης επλήγησαν από τη θεομηνία «Ιανός» τον Σεπτέμβριο 2020 και για τις οποίες δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως το έργο των αυτοψιών από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, όπως τα στοιχεία των επιχειρήσεων αυτών πιστοποιηθούν από έγγραφο της οικείας Περιφέρειας.
  • Από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, οι Δήμοι Δυτικής Σάμου και Ανατολικής Σάμου. Για τους συγκεκριμένους Δήμους, ωφελούμενες είναι μόνο όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί λόγω των περιορισμών και της απαγόρευσης πρόσβασης σε αυτές, ως αποτέλεσμα των συνθηκών που δημιούργησε ο σεισμός της 30ης Οκτωβρίου 2020, όπως οι επιχειρήσεις αυτές πιστοποιηθούν ως σεισμόπληκτες και τα στοιχεία τους επιβεβαιωθούν από σχετικό έγγραφο της οικείας Περιφέρειας.

Τέλος, δίνεται παράταση έως την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2022, στις 15.00, στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων.