Συμμετοχή του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστου Τριαντόπουλου σε πάνελ του Olympia Forum με θέμα την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας

Στο συνέδριο “Olympia Forum: Empowering Cities and Regions” και συγκεκριμένα στο πάνελ «Εύβοια: Προς έναν σύγχρονο και ολιστικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας» συμμετείχε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος μίλησε σχετικά με τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από φυσικές καταστροφές.

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος απάντησε σε ερωτήματα της κ. Λένας Παρασκευά, συντονίστριας του πάνελ και δημοσιογράφου του Star Κεντρικής Ελλάδας, σχετικά με το εάν ελέγχονται τα χρήματα που διατίθενται για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων, και αν παρακολουθείται η πορεία των μέτρων στήριξης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει παρακολούθηση από την πρώτη στιγμή μέσω της πλατφόρμας της πρώτης αρωγής, η οποία είναι ενταγμένη στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ, προσθέτοντας: «Έτσι μπορούμε να κάνουμε όλους τους ελέγχους, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι που διατίθενται από το κράτος πηγαίνουν ακριβώς σε αυτούς που τους έχουν περισσότερο ανάγκη - και φυσικά, ακολουθεί μία σειρά διασταυρώσεων και ελέγχων. Παράλληλα, σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης -την Περιφέρεια και τους Δήμους-, διαθέτουμε τους απαιτούμενους πόρους. Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η χρηματοδότηση ενός συνολικού πακέτου αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, αλλά και δομικών παρεμβάσεων στις υποδομές της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ύψους σχεδόν 40 εκατ. ευρώ, ενώ ένα αντίστοιχο ποσό δρομολογείται και για τους Δήμους, καθώς έχουν ωριμάσει τα τεχνικά δελτία. Και φυσικά όλα αυτά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο παρακολούθησης από το κράτος, σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο».   

Στο ερώτημα της κ. Παρασκευά ως προς το αν είναι εύκολος ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων, δεδομένης της εμπλοκής πολλών διαφορετικών φορέων και υπηρεσιών, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε: «Αν δεν υπήρχε ο συντονισμός, θα υπήρχαν καθυστερήσεις. Από τη στιγμή που υπάρχει ο συντονισμός, υπάρχει μία σειρά από ζητήματα που γίνονται πολύ πιο γρήγορα. Και όπου χρειάζεται, διορθώνουμε και βελτιώνουμε το θεσμικό πλαίσιο, όπως κάναμε την προηγούμενη περίοδο, για να πάνε ακόμα πιο γρήγορα. Έτσι κάναμε και στην περίπτωση της επόμενης ημέρας από τις πυρκαγιές, διορθώσαμε ζητήματα με δομικές παρεμβάσεις ως προς τη διαδικασία, οπότε ο συντονισμός μπορεί και να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και να εντοπίσει ζητήματα που θέλουν άμεση διόρθωση και τα διορθώνει τη στιγμή εκείνη».

Ως προς την παρατήρηση ότι μερίδα του κόσμου εκφράζει δυσαρέσκεια ως προς τη διαχείριση των διαδικασιών στήριξης και αποκατάστασης, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε: «Εμείς είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με όποιον έχει να διατυπώσει κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που υλοποιούμε. Το κάνουμε συνεχώς με όλους τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς. Έχουμε ανακοινώσει τα μέτρα, οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- γνωρίζουν την πορεία υλοποίησης κάθε μέτρου (μέτρα που αφορούν τους ρητινοκαλλιεργητές, τις επιχειρήσεις, τον τουριστικό κλάδο ή τους μελισσοκόμους). Όλα αυτά τα μέτρα τα ανακοινώνουμε αφού συζητήσουμε μαζί τους και είμαστε σε συχνή επαφή μαζί τους έτσι ώστε να είναι γνώστες σε ποια φάση βρίσκεται η πορεία κάθε μέτρου. Θυμίζω ότι αρκετοί πόροι έχουν διοχετευτεί ήδη προς τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας. Συνολικά από το arogi.gov.gr έχουν διατεθεί μέχρι τώρα 37 εκατ. ευρώ και κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο έχει πάει στη Βόρεια Εύβοια». 

Η συζήτηση στράφηκε στη συνέχεια στο ως προς το εάν θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής, καθώς και στα μέτρα πρόληψης που χρειάζονται. Με αφορμή και τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα στη Βόρεια Εύβοια εξαιτίας της κακοκαιρίας «Αθηνά», ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σχολίασε:

«Η πρόληψη δεν είναι κάτι που έχει διάρκεια ένα έτος πριν από ένα συμβάν. Είναι κάτι διαχρονικό. Ο Δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας αναγκάστηκε να ρίξει έναν ιδιωτικό τοίχο ή ψάχνει να βρει τρόπο να μπει σε ένα ιδιωτικό μέρος για να ανοίξει μία τάφρο για να φεύγει το νερό, γιατί δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής του νερού όταν αυτό πηγαίνει στον οικισμό. Αυτό σημαίνει ότι προέκυψε τα προηγούμενα αρκετά χρόνια. Πηγαίναμε με τον Δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού, όπου μου έδειχνε ένα σημείο που καθάριζε το κανάλι και το κανάλι κατέληγε σε έναν τοίχο σπιτιού. Στην παραλία Αγίας Άννας μάς έλεγε κάτοικος ότι κάθε χρόνο έχει πλημμύρα σε συγκεκριμένο ύψος. Όλο αυτό είναι κάτι πολυπαραγοντικό. Και μετά, φυσικά, καλείται η Πολιτεία και οι Δήμοι, που έρχονται και βρίσκουν μία κατάσταση, να πρέπει να κάνουν δύσκολα αντιπλημμυρικά έργα αντιστρέφοντας τη ροή που έχει καθορίσει η φύση για το πώς θα φεύγει το νερό. Έργα που δεν θα χρειαζόμασταν αν είχε γίνει ο αστικός σχεδιασμός σε κάθε περιοχή, όπως έπρεπε. Άρα αν θέλουμε να έχουμε δομική πρόληψη απέναντι σε τέτοια συμβάντα, θα πρέπει να έχουμε προσήλωση στην τήρηση των προδιαγραφών του αστικού σχεδιασμού σε όλες τις περιοχές. Και στις περιοχές που συναντούμε πιο συχνά πλημμυρικά φαινόμενα ή δυσκολίες στην αντιμετώπισή τους, είναι περιοχές όπου ο αστικός σχεδιασμός δεν είναι ο ενδεδειγμένος».