Όπως είχε εξαγγελθεί, ευνοϊκότεροι όροι για την ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς στήριξης εξασφαλίζονται για τις επιχειρήσεις των Δήμων Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίες υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού, χάρη στην τροποποίηση (ΦΕΚ Β’ 6374/31.12.2021) της σχετικής απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε σχετικά: «Η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της και, στο πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους, προχωρά στην τροποποίηση του καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας με άμεσες και έμμεσες απώλειες, ώστε να διευρυνθεί η περίμετρος του καθεστώτος και να αυξηθούν οι δικαιούχοι. Ειδικότερα, (α) μειώνεται η ελάχιστη προβλεπόμενη μείωση του κύκλου εργασιών των δικαιούχων επιχειρήσεων από 30% -που ήταν αρχικά- σε 20% συγκριτικά με τον προβλεπόμενο από το καθεστώς κύκλο αναφοράς, (β) περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις στους κλάδους των καταλυμάτων, του λιανεμπορίου και της εστίασης που ιδρύθηκαν μέσα το 2021, ανεξαρτήτως της μείωσης του κύκλου εργασιών, λαμβάνοντας την ελάχιστη προβλεπόμενη ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ, (γ) συμπεριλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις του κλάδου των καταλυμάτων που είναι μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, λαμβάνοντας την ελάχιστη προβλεπόμενη ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ, και (δ) εντάσσονται το υπεραστικό ΚΤΕΛ και οι ναυτικές εταιρείες που εξυπηρετούσαν τη Βόρεια Εύβοια εφόσον πληρούν όλα τα προβλεπόμενα κριτήρια ως προς τους δικαιούχους. Πρόκειται, λοιπόν, για μία τροποποίηση του καθεστώτος που ανταποκρίνεται στη συνεχή προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας τόσο με άμεσες, όσο και με έμμεσες απώλειες, σε ένα πλαίσιο εναρμόνισης με τα προβλεπόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και συνεργασίας με τους τοπικούς παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς.
Ήδη, σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, η πλατφόρμα λειτουργεί εναρμονισμένη με τα νέα χαρακτηριστικά και τις παραμέτρους του καθεστώτος στήριξης, ώστε να μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν την αίτησή τους και να προχωρήσουν οι επόμενες πληρωμές. Σημειώνεται, ότι ήδη έχουν χορηγηθεί 3,5 εκατ. ευρώ σε 672 δικαιούχους, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει, πλέον, τα 11,5 εκατ. ευρώ. Τέλος, επεκτείνεται η περίοδος λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας κατά μία εβδομάδα προς διευκόλυνση των δικαιούχων, με την καταληκτική ημερομηνία να είναι η 21η Ιανουαρίου 2022.
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, ώστε άμεσα και δίκαια να φτάσει η στήριξη στις επιχειρήσεις που πρέπει, εμπλουτίζοντας την επόμενη περίοδο την προσπάθεια αυτή και με άλλα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί. Και συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της περιοχής, όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή, με τα αποτελέσματα να αρχίζουν πλέον να είναι απτά και ορατά».
Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και τις ανάγκες που αναδύονται στις πυρόπληκτες περιοχές, προχώρησε στην τροποποίηση (ΦΕΚ Β’ 6374/31.12.2021) της σχετικής απόφασης των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφορικά με το ειδικό καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων που υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς του καλοκαιριού, προκειμένου να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων και να εξασφαλιστούν ευνοϊκότεροι όροι στήριξης. Ειδικότερα, η περίμετρος διευρύνεται καθώς:
• Μειώνεται η ελάχιστη προβλεπόμενη μείωση του κύκλου εργασιών των δικαιούχων επιχειρήσεων από 30% αρχικά σε 20% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς.
• Περιλαμβάνεται πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι υποκείμενες σε ΦΠΑ επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 και οι οποίες έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ την 1η Ιουλίου 2021 έναν από τους ΚΑΔ που ανήκουν στις κατηγορίες «Λιανικό Εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών» (ΚΑΔ 47), «Καταλύματα» (ΚΑΔ 55) ή «Δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης» (ΚΑΔ 56), μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς ανεξαρτήτως της μείωσης του κύκλου εργασιών τους, λαμβάνοντας ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ.
• Ορίζεται ότι δικαιούχοι καθίστανται και ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες είναι μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες την 31η Αυγούστου 2021, έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα στους δύο Δήμους της Βόρειας Εύβοιας και έχουν ενεργό κύριο ΚΑΔ την 1η Ιουλίου 2021 έναν από τους ΚΑΔ που ανήκουν στην κατηγορία «Καταλύματα» (ΚΑΔ 55) ή τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 1η Ιουλίου 2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους εν λόγω ΚΑΔ είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ την 01.07.2021, με ποσό ενίσχυσης 1.000 ευρώ.
• Εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς στήριξης και οι ναυτικές εταιρείες, οι οποίες εξυπηρετούσαν κατά τη συγκεκριμένη περίοδο τη Βόρεια Εύβοια, καθώς και το υπεραστικό ΚΤΕΛ που εξυπηρετεί την εν λόγω περιοχή.
Επιπρόσθετα, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ για τη χορήγηση της ενίσχυσης παρατείνεται μέχρι την 21η Ιανουαρίου 2022, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πληρωμές, καθώς έχουν χορηγηθεί 3,5 εκατ. ευρώ σε 672 δικαιούχους, με τον συνολικό προϋπολογισμό του έργου να εκτιμάται στα 11,5 εκατ. ευρώ.