Τη Σάμο επισκέφτηκε την Κυριακή 8 Μαΐου ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, για να εκπροσωπήσει την Κυβέρνηση στους εορτασμούς της επετείου της κήρυξης της Σαμιακής Επανάστασης. Στη συνέχεια, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος συμμετείχε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες, συνοδευόμενος και από τον Βουλευτή Σάμου, κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, σε συσκέψεις τόσο στον Δήμο Ανατολικής Σάμου, όσο και στον Δήμο Δυτικής Σάμου, ενώ πραγματοποίησε και αυτοψία σε έργα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε ότι «η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Σάμου, μετά τον σεισμό, συνεχίζεται όλη αυτή την περίοδο με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς κα με την ίδια γόνιμη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζεται η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση για αποκαταστάσεις σε υποδομές και δίκτυα, καθώς ωριμάζει και ο σχετικός σχεδιασμός από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα και συνοπτικά, πρέπει να σημειωθεί -μεταξύ άλλων αναστολών και παρεμβάσεων- ότι:
- Για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές, δίκτυα και λιμένες έχουν διοχετευθεί περίπου 20 εκατ. ευρώ προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί νέα απόφαση για έκτακτη χρηματοδότηση προς τους δύο δήμους επιπλέον περίπου 1,2 εκατ. ευρώ. Οι φάσεις χρηματοδότησης θα συνεχιστούν όσο ωριμάζει ο σχεδιασμός και οι μελέτες από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Για τη στήριξη της αποκατάστασης των ιερών ναών στη Σάμο, και παράλληλα με τη χρηματοδότηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για αυτόν τον σκοπό, προωθούνται μέτρα ύψους 1,1 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ προχωρά και μία σειρά πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε αυτό το πεδίο.
- Για την άμεση στήριξη των νοικοκυριών, διατέθηκε -από την πρώτη στιγμή- έκτακτη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας (600 έως 6.000 ευρώ), με το συνολικό διαθέσιμο ποσό προς τους δήμους να διαμορφώνεται στα 2,8 εκατ. ευρώ.
- Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, υλοποιείται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα που έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, με την απαλλαγή να αφορά το έτος του σεισμού και τα δύο επόμενα έτη.
- Για την προώθηση των κατεδαφίσεων των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων στη Σάμο, η χρηματοδότηση από το κράτος και η στενή συνεργασία με τους δήμους - αφού την κατεδάφιση την ανέλαβε το κράτος και όχι ο ιδιώτης όπως γινόταν μέχρι πρότινος- έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς από τα 304 Πρωτόκολλα Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιμόρροπου Κτιρίου (ΠΑΕΕΚ) που έχουν εκδοθεί, έχουν κατεδαφισθεί 235 κτίρια (77,3% των ΠΑΕΕΚ) και δρομολογούνται άλλες 42 κατεδαφίσεις.
- Για την παροχή στεγαστικής συνδρομής προς τους σεισμόπληκτους, έχουν προχωρήσει οι προσαρμογές στις σχετικές αποφάσεις (150 τ.μ. και για περισσότερες από μία ιδιοκτησίες, με ΚΥΑ του Μάρτιου του 2022) και αναμένονται περαιτέρω προσαρμογές στο πλαίσιο και των αλλαγών του σχετικού πλαισίου, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες ενός προγράμματος στήριξης που εκτιμάται σε περισσότερα από 81 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα, έχουν κατατεθεί 473 φάκελοι, εκ των οποίων έχουν ολοκληρωθεί οι 41 και είναι σε εξέλιξη οι 103, ενώ έχουν σταλεί έγγραφα σε πληγέντες για πιθανές ελλείψεις στους φακέλους τους. Σημειώνεται ότι από τους 3.494 επανελέγχους για τον σεισμό στη Σάμο (περιλαμβάνονται ζημιές και σε Χίο και Ικαρία) από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα 1.209 κτίρια χαρακτηρίστηκαν ως «πράσινα» και τα 2.284 έχουν χαρακτηριστεί ‘κίτρινα’ (1.877) και ‘κόκκινα’ (407). Έτσι, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των δικαιούχων, των ιδιωτών πολιτικών μηχανικών και των αρμόδιων υπηρεσιών συνεχίζεται η σχετική διαδικασία.
- Για τη στήριξη της διαδικασίας στεγαστικής συνδρομής, μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr χορηγήθηκε η πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τη Σάμο, η οποία και διαμορφώθηκε -συνολικά- στα 2,8 εκατ. ευρώ προς 374 δικαιούχους, μετά και τις σχετικές διασταυρώσεις.
- Για τη στήριξη των στεγαστικών αναγκών, υλοποιείται το μέτρο της επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων, με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 17,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά έχουν εγκριθεί 324 αιτήσεις εκ των 426 συνολικά (77% αιτήσεων), ενώ 67 αιτήσεις απορρίφθηκαν και 35 παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω εγγράφων που απαιτούνται.
- Για τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από την επιχορήγηση της κρατικής αρωγής για την κάλυψη του 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς -και αφού έλαβαν άμεσα την προκαταβολή του 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς- ήδη 210 επιχειρήσεις έχουν λάβει το τελικό ποσό της επιχορήγησης. Το ποσό που έχει διατεθεί αθροιστικά διαμορφώνεται στα 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις το συνολικό ποσό θα ανέλθει στα 2,8 εκατ. ευρώ.
- Όσον αφορά, επίσης, τη στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας στη Σάμο και κατ’ επέκταση την τόνωση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση -και δη όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία- ένα νέο στοχευμένο σχήμα με τη χρήση άυλης χρεωστικής κάρτας προς χιλιάδες δικαιούχους που θα επισκεφθούν το νησί κατά τη θερινή και όχι μόνο περίοδο.
Επιπρόσθετα, είχαμε μία γόνιμη συζήτηση με ελάχιστες επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα συγκεκριμένο πρόβλημα ως προς την προσβασιμότητα στην έδρα τους λόγω εκκρεμοτήτων από τον σεισμό, το οποίο και θα το διαχειριστούμε την επόμενη περίοδο μέσα από την ενεργοποίηση ενός ειδικού σχήματος ενίσχυσης.
Για όλα τα παραπάνω στοιχεία του σχεδίου, που ξεπερνά -ως δημοσιονομική επίπτωση- τα 135 εκατ. ευρώ, συζητήσαμε με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τους παραγωγικούς φορείς, αλλά και απλούς πολίτες κατά τις συσκέψεις εργασίας που είχαμε στις έδρες τόσο του Δήμου Δυτικής Σάμου, όσο και του Δήμου Ανατολικής Σάμου, ενώ με τον Αντιπεριφερειάρχη πραγματοποιήσαμε αυτοψία και σε έργα της Περιφέρειας που ολοκληρώνονται και τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από την Κεντρική Κυβέρνηση.
Παράλληλα, και σε συνέχεια της σχετικής συνεργασίας που είχαμε προ μηνών, συζητήσαμε για τη διαδικασία εκπόνησης μιας ολιστικής μελέτης για την επόμενη ημέρα για το νησί της Σάμου μετά τον σεισμό, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και ειδικών, αλλά και σε στενή διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να συζητήσουμε τα αρχικά ζητούμενα της προεργασίας για το συγκεκριμένο εγχείρημα, το οποίο προετοιμάζεται και προχωρά».