Στη συζήτηση για τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών που διεξήχθη κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου συμμετείχε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο κ. Τριαντόπουλος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην Εύβοια.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της πρωτολογίας του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου στην Επιτροπή:
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να παρουσιάσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και, δη, στη Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος την πορεία στήριξης και αποκατάστασης στη Β. Εύβοια, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού. […]
Αμέσως μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, μία από τις πρώτες μέριμνες της Κυβέρνησης ήταν να φτάσει άμεσα η οικονομική ενίσχυση του κράτους στους πληγέντες για την ανακούφισή τους κατά το πρώτο κρίσιμο διάστημα, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Έτσι προχωρήσαμε στον εμπλουτισμό του πλαισίου της κρατικής αρωγής με νέες ψηφιοποιημένες διαδικασίες, μέσω της ενεργοποίησης της πλατφόρμας arogi.gov.gr και την παροχή πρώτης αρωγής, η οποία καταβλήθηκε στους δικαιούχους μόνο με την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. […]
Μέχρι στιγμής, λοιπόν, έχουν καταβληθεί συνολικά στις πληγείσες περιοχές, μέσω της πρώτης αρωγής, 37,1 εκατ. ευρώ, σε 7.466 συμπολίτες μας, ενώ κάτι λιγότερο από το ένα τρίτο περίπου του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε δικαιούχους από τη Βόρεια Εύβοια.
Τα ποσά αυτά, βέβαια, αντιστοιχούν στην πρώτη αρωγή, καθώς τα συνολικά δικαιούμενα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, τόσο με τη στεγαστική συνδρομή, όσο και με την επιχορήγηση επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που θα φτάσει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημίας.
Παράλληλα, όσον αφορά τα οικονομικά μέτρα στήριξης των πληγέντων, θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης:
• Την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων,
• Την αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης,
• Την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ,
• Την επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης,
• Τη μη επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,
• Την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις,
• Τη λήψη μέτρων προστασίας για τους ανέργους,
• Τη δυνατότητα παροχής αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων για την περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης προβλέφθηκε, για τη Βόρεια Εύβοια ειδικότερα, πιο διευρυμένη περίμετρος δικαιούχων, με την ένταξη του συνόλου της περιοχής στις σχετικές ρυθμίσεις.
Ακόμη, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής, ελήφθησαν στοχευμένα μέτρα στήριξης σε παραγωγικούς κλάδους της Βόρειας Εύβοιας, που επλήγησαν άμεσα από τις πυρκαγιές.
Ειδικότερα, για τη στήριξη του κλάδου των ρητινοκαλλιεργητών, προβλέφθηκε ένα διευρυμένο πλέγμα μέτρων στήριξης που δύναται να φτάσει και τα δεκαπέντε έτη.
Τα μέτρα αυτού του πλέγματος μέτρων είναι:
• Η κατά προτεραιότητα συμμετοχή τους στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης των πυρόπληκτων περιοχών, που ήδη υλοποιείται.
• Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών, πέραν των 2,3 εκατ. ευρώ για το 2020, και με 3,7 εκατ. ευρώ για το 2021. Όσον αφορά το πρώτο ποσό η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ όσον αφορά το δεύτερο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.
• Η θεσμοθέτηση ειδικού προγράμματος απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ, ύψους 70 εκατ. ευρώ σε βάθος επταετίας, και σε επιμέρους κύκλους, όπου οι ρητινοκαλλιεργητές θα λαμβάνουν σε μηνιαία βάση καθαρά 800 ευρώ. Ήδη θεσπίστηκε η σχετική διάταξη με το άρθρο 70 του νόμου 4837/2021, έχει ξεκινήσει η σχετική ομάδα εργασίας του ΟΑΕΔ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειες τις σχετικές εργασίες και έχουν, ήδη, σταλεί τα ζητούμενα του προγράμματος και προετοιμάζεται η σχετική πρόσκληση.
• Η στοχευμένη δράση του προγράμματος Leader για την εξέλιξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας, μετά την ολοκλήρωση του επταετούς προγράμματος απασχόλησης.
Αναφορικά με τους μελισσοκόμους, έχουν ανακοινωθεί μία σειρά από μέτρα και προβλέψεις που έχουν αρχίσει να δρομολογούνται εδώ και εβδομάδες. Μέτρα όπως:
• Η άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της προβλεπόμενης κάλυψης.
• Η κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών σε μελισσοσμήνη λόγω αναγκαστικής μεταφοράς.
• Η κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών μετακινούμενων μελισσοκόμων.
• Η επιχορήγηση για την απώλεια εξοπλισμού, πρώτων υλών και μέσων παραγωγής.
• Η ειδική πρόβλεψη για την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας.
• Η παροχή μελισσοτροφής για τη χειμερινή περίοδο.
• Η συμβολαιακή μελισσοκομία για τις πυρόπληκτες περιοχές.
• Η δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων στις πυρόπληκτες περιοχές.
• Η φύτευση μελισσοκομικών φυτών διαδοχικής ανθοφορίας κατά την αποκατάσταση του δάσους.
• Η προσεκτική μελισσοκομική αξιοποίηση των δασών της Εύβοιας.
• Η επιδότηση στοχευμένων ακτοπλοϊκών μετακινήσεων για τη νομαδική μελισσοκομία.
• Η δημιουργία ειδικού καθεστώτος για την αποκατάσταση των μελισσιών.
• Η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα.
Συνάμα, στήριξη και μέριμνα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, υπάρχει και για τους κτηνοτρόφους των πυρόπληκτων περιοχών.
Παράλληλα, δρομολογούνται και στοχευμένα μέτρα για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας.
Συγκεκριμένα, παράλληλα με τα οριζόντια για τις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά και τα στοχευμένα για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας μέτρα, όπως η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής και η τρίμηνη αναστολή σύμβασης εργασίας, δρομολογούνται μια σειρά από περαιτέρω μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων στη Βόρεια Εύβοια.
Μέτρα όπως:
• Η άμεση διάθεση του 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις.
• Το ειδικό καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων της Βορείου Εύβοιας με μεγάλες απώλειες.
• Το καθεστώς αναστολής πληρωμών για επιταγές επιχειρήσεων.
• Το ιδιαίτερο καθεστώς ενίσχυσης επιχειρήσεων με μακροχρόνιο πλήγμα από τη φυσική καταστροφή για τις πυρόπληκτες περιοχές – όχι μόνο για τη Βόρεια Εύβοια.
• Η επέκταση του καθεστώτος αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι Απρίλιο 2022 για επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.
• Η ενίσχυση του επιδόματος λουτροθεραπείας για την επόμενη περίοδο.
• Η λειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου στα Λουτρά Αιδηψού κατά τη χειμερινή περίοδο.
• Ο διπλασιασμός της διάρκειας διακοπών κοινωνικού τουρισμού από τον ΟΑΕΔ.
• Ο διπλασιασμός της διάρκειας διακοπών ιαματικού και κοινωνικού τουρισμού των αγροτών από τον ΟΠΕΚΑ.
• Η στήριξη μέσω του προγράμματος Τουρισμός για Όλους.
• Το επενδυτικό πρόγραμμα αναβίωσης περιβάλλοντος χώρου τουριστικών επιχειρήσεων.
• Η κατά προτεραιότητα πληρωμή των επιχειρήσεων από τα κρατικά εργαλεία στήριξης της τουριστικής κίνησης.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο της ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών αποτελεί η αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει ήδη διατεθεί, από την πρώτη στιγμή, ποσό κοντά στα 15 εκατ. ευρώ προς τις πυρόπληκτες περιοχές μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Από αυτό το ποσό, τα 5,7 εκατ. ευρώ αφορούν πόρους προς τη Βόρεια Εύβοια. Επίσης, για τις επόμενες ημέρες, έχει δρομολογηθεί έκτακτη επιχορήγηση προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης των πυρόπληκτων περιοχών, κοντά στα 40 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, όσον αφορά τη Βόρεια Εύβοια, έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων πιστώσεις ύψους 39,7 εκατ. ευρώ προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μεγάλες εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές στη Βόρεια Εύβοια, ενώ αντίστοιχου ύψους ποσό θα διατεθεί τις επόμενες ημέρες και για δομικά έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης προς τους δύο δήμους της Βορείου Εύβοιας.
Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ενός ολιστικού σχεδίου αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων δεκάδων εκατομμυρίων σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, σε χρόνους και ταχύτητες που δεν έχουν καμία σχέση με ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Το ίδιο κάνει, φυσικά, και στη Βόρεια Εύβοια, προκειμένου να προστατευτούν αποτελεσματικά οι τοπικές κοινότητες απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα την επαύριον της πυρκαγιάς.
Οι ρυθμοί με τους οποίους τρέχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πρωτόγνωροι για την ελληνική πραγματικότητα. Μέσα σε λίγες ημέρες εκπονήθηκαν οι εννέα μελέτες των αντιδιαβρωτικών έργων -όταν στο παρελθόν ήθελε μήνες και χρόνια- και ξεκίνησαν άμεσα οι εργασίες σε όλες τις λεκάνες απορροής, ούτως ώστε μέσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να έχουν ολοκληρωθεί.
Παράλληλα, προχωρούν και οι πιο βαριές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στις δασικές περιοχές, με την εκπόνηση, την έγκριση μελετών και την έναρξη των εργασιών τις επόμενες ημέρες. Εκατοντάδες εργάτες, λοιπόν, εργάζονται εντατικά στη Βόρεια Εύβοια με αντίπαλο το χρόνο.
Φυσικά, έχουν ολοκληρωθεί από τις πρώτες εβδομάδες οι καθαρισμοί των παρόδιων περιοχών, με την έκτακτη χρηματοδότηση προς τους δασικούς και αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, ενώ οι δήμοι και η περιφέρεια μεριμνούν για τους απαραίτητους καθαρισμούς σε ρέματα και δίκτυα στο εύρος των αρμοδιοτήτων τους.
Η Κυβέρνηση δεν περιορίζεται, ωστόσο, στην προώθηση μέτρων στήριξης και αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν σημαντικά από τις πρόσφατες πυρκαγιές, όπως η Βόρεια Εύβοια, η Αρχαία Ολυμπία και η Ανατολική Μάνη. Αλλά εργάζεται και για την επόμενη ημέρα, με σχέδιο για την ανασυγκρότηση των περιοχών. Όπως στη Βόρεια Εύβοια, όπου ο Πρωθυπουργός, από τις πρώτες κιόλας ημέρες έπειτα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ανέθεσε στον Σταύρο Μπένο να ηγηθεί μίας Επιτροπής, η οποία σε στενή συνεργασία και σε συνεχή διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και τους ενδιαφερόμενους πολίτες συντάσσει ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου και ευρύτερης αναγέννησης της περιοχής.
Προς αυτή την κατεύθυνση, δρομολογούμε, σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και άλλους ερευνητικούς φορείς, αντίστοιχες ερευνητικές και μελετητικές πρωτοβουλίες τόσο για την Αρχαία Ολυμπία, όσο και την Ανατολική Μάνη.
Με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς θα συνεχίσουμε, με συνεχή παρουσία στο πεδίο, και την επόμενη περίοδο, με ένα διττό στόχο.
Αφενός, να φτάσει η στήριξη άμεσα και δίκαια στους δικαιούχους και να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αποκατάσταση από τη φυσική καταστροφή.
Και, αφετέρου, να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα, συνοδευόμενος από προληπτικές παρεμβάσεις, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον αντίστοιχα αποτελέσματα, μίας και στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης οι πιθανότητες να βρεθούμε μπροστά σε μία φυσική καταστροφή είναι πιο αυξημένες από ποτέ».