Καταβολή πρώτης αρωγής ύψους 680.000 ευρώ προς 141 επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Κρήτη

Καταβλήθηκε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022 η ενίσχυση πρώτης αρωγής προς επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λασιθίου και Ηρακλείου στην Κρήτη. Ειδικότερα, πιστώθηκαν 680.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 141 δικαιούχων.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την εκδήλωση των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων στους Δήμους Σητείας και Μαλεβιζίου στις 15 Οκτωβρίου 2022 ενεργοποιήθηκε για τις Δημοτικές Ενότητες Σητείας και Γαζίου αντίστοιχα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς πληγείσες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανήλθε σε 1.000 ευρώ για μικρό εύρος ζημιάς, 3.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 6.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. 

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε σχετικά: «Αμέσως μετά τις πλημμύρες που έπληξαν τον Οκτώβριο του 2022 περιοχές στο Δήμο Σητείας και Μαλεβιζίου στην Κρήτη, ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για την στήριξη των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές, με την πρώτη αρωγή να καταβάλλεται στους δικαιούχους σε άμεσο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, ήδη καταβλήθηκαν 680.000 ευρώ στους λογαριασμούς 141 δικαιούχων. 

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της διαδικασίας της πρώτης αρωγής, οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες στην Κρήτη λαμβάνουν εύκολα και άμεσα, μέσα από μία αίτησή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα arogi.gov.gr, ενίσχυση η οποία ανέρχεται σε έως 6.000 ευρώ. Παράλληλα, η διασταύρωση των στοιχείων αιτούντων πρώτης αρωγής με τις αιτήσεις πληγέντων που υποβλήθηκαν στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών, διασφαλίζει ότι η ενίσχυση αυτή φτάνει δίκαια σε όσους τη δικαιούνται και έχουν πληγεί από τη φυσική καταστροφή».