Διαδοχικές επισκέψεις στη Βόρεια Εύβοια, σε συνέχεια συνεχών επαφών με τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς, υπηρεσιακούς και παραγωγικούς φορείς για την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης έπειτα από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021, πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα -όπως και την προηγούμενη περίοδο- ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.
Ειδικότερα, την Τετάρτη 8 Ιουνίου ο κ. Τριαντόπουλος μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, βρέθηκαν στο πεδίο και επιθεώρησαν μερικά από τα φράγματα βάρους που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή της Λίμνης και στις Ροβιές, καθώς και τις εργασίες κατασκευής των φραγμάτων στα Βασιλικά του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού. Επίσης, την Παρασκευή 10 Ιουνίου, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος επισκέφτηκε εκ νέου την περιοχή και πραγματοποίησε επαφές με παραγωγικούς φορείς και τους ρητινοκαλλιεργητές στην περιοχή της Λίμνης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε ότι «η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης στη Βόρεια Εύβοια συνεχίζεται με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, με αποτελέσματα απτά, ορατά και μετρήσιμα, με συχνή παρουσία στο πεδίο και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα σχέδιο, με συνολική δημοσιονομική επίπτωση κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, που προχωρά απρόσκοπτα προς όλες τις κατευθύνσεις, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε επικοινωνία την τοπική κοινωνία, σε κάθε χωριό και σε άμεση επαφή με τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας. Και συνεχίζουμε όλοι μαζί».
Είναι γνωστό σε όλους, μέσα από ενημερώσεις σε τακτικότατη βάση, αλλά και με τις συχνές επισκέψεις στο πεδίο και συναντήσεις με την τοπική κοινωνία, το σχέδιο στήριξης και αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας που υλοποιείται απρόσκοπτα από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνολική δημοσιονομική επιβάρυνση να πλησιάζει, μέχρι τώρα, τα 300 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τις διαθέσεις και χορηγήσεις πόρων, τις εντάξεις πιστώσεων και τις εγκρίσεις χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, το σχέδιο αποτελείται από τα εξής στοιχεία:
1. Μέτρα αναστολών και απαλλαγών
- Ανεστάλη η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται, για έξι (6) μήνες (μέχρι τις 03.02.2022).
- Δρομολογήθηκαν αναστολές και διευκολύνσεις για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των πληττόμενων επιχειρήσεων.
- Ανεστάλη για έξι (6) μήνες η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας, για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις.
- Παρατάθηκε εκ νέου, έως τις 31 Αυγούστου 2022, η προθεσμία που είχε δοθεί στις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας για την εξόφληση των αξιογράφων τους, κατά το χρονικό διάστημα από 7.9.2021 έως 31.12.2021.
- Δόθηκε η δυνατότητα τρίμηνης αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις με έδρα στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος. Οι τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής διατήρησαν αυτή τη δυνατότητα έως τις 30 Απριλίου 2022.
- Προβλέφθηκε απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για το 2021 και -ειδικά- για το 2022 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των δύο δήμων της Βόρειας Εύβοιας, ενώ προβλέπεται η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για το 2023 για τα ακίνητα που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Η δημοσιονομική επίπτωση από την οριζόντια απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για κάθε έτος ανέρχεται κοντά στα 10,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα για τη διετία 2021-2022 να διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ.
2. Χρηματοδότηση ΟΤΑ
- Έχουν ήδη ενταχθεί πιστώσεις ύψους 39,7 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μεγάλης κλίμακας εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και για αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές στις περιοχές αρμοδιότητας εντός των δύο Δήμων της Βόρειας Εύβοιας. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων που περιλαμβάνει, παράλληλα με εργασίες αποκατάστασης και προστασίας του οδικού δικτύου, ένα ευρύ φάσμα έργων καθαρισμών, δομικών παρεμβάσεων, άρσης προσχώσεων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στα ρέματα των εν λόγω περιοχών, ώστε να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι συνθήκες αντιπλημμυρικής προστασίας που διαμορφώνονται την τελευταία περίοδο στην περιοχή υπό τις δασικές υπηρεσίες και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
- Σε συνεργασία και με την Περιφέρεια, εντάχθηκαν πιστώσεις χρηματοδότησης ύψους 48,9 εκατ. ευρώ για τους δύο Δήμους, για μια σειρά δομικών έργων και παρεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας στους οικισμούς και στους αστικούς ιστούς των δύο δήμων της Βόρειας Εύβοιας, διευθετώντας και αντιμετωπίζοντας ριζικά εκκρεμότητες και παθογένειες δεκαετιών. Τα εν λόγω έργα είναι:
- Το έργο «Κατεπείγουσα ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της δημοτικής κοινότητας Ιστιαίας του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού μετά την εκδήλωση της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού τον Αύγουστο του 2021», ύψους 15.950.000 ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι και άλλο συμπληρωματικό έργο για τον εν λόγω Δήμο, ύψους 11.000.000 ευρώ, έχει ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών από τον Αύγουστο του 2021.
- Το έργο «Επείγουσες παρεμβάσεις στους οικισμούς Μετόχι και Σπαθάρι της δημοτικής ενότητας Κηρέως [του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας] για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021», ύψους 2.487.000 ευρώ.
- Το έργο «Επείγουσες παρεμβάσεις εντός των οικισμών Αγκάλης (παραλίας Αγίας Άννας) και Ροβιών [του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας] για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021», ύψους 15.368.000 ευρώ.
- Το έργο «Αντιπλημμυρικά έργα στον οικισμό Φραγκάκη [του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας]», ύψους 2.860.000 ευρώ.
- Το έργο «Αποκατάσταση ζημιών και κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού της κοινότητας Λίμνης του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς στις 3 Αυγούστου 2021», ύψους 1.220.000 ευρώ.
- Για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, αλλά και για την κάλυψη άμεσων αναγκών και την υλοποίηση παρεμβάσεων όπου χρειάζεται, έχει διατεθεί έκτακτη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 13,7 εκατ. ευρώ προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της Βόρειας Εύβοιας, περιλαμβάνοντας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, ενώ σύντομα θα δημοσιευθούν νέες αποφάσεις χρηματοδότησης, καθώς ωριμάζει ο σχεδιασμός.
3. Έργα πρόληψης και αποκατάστασης
- Έχουν ολοκληρωθεί τα αντιδιαβρωτικά έργα στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, ενώ στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού θα ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουνίου. Το συνολικό κόστος των αντιδιαβρωτικών έργων ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ.
- Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση και η δρομολόγηση των αντιπλημμυρικών έργων σε 7 από τις 9 λεκάνες απορροής, συνολικού προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες των έργων και στις υπόλοιπες λεκάνες.
- Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες απόληψης καμένης ξυλείας από τους τοπικούς ΔΑΣΕ, υπό την εποπτεία των δασικών υπηρεσιών, ενώ δρομολογούνται και ευνοϊκοί όροι για τις σχετικές εγγυητικές επιστολές.
- Θα δημοπρατηθεί άμεσα το έργο της αποκατάστασης των υποδομών του Δασικού Χωριού Παπάδων, με χρηματοδότηση ύψους 0,8 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.
- Εκτελούνται εργασίες αναδάσωσης στο δημόσιο δάσος Λίμνης, δαπάνης 0,3 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.
- Έχει ξεκινήσει η υλοποίηση εργασιών αποκατάστασης ζημιών και συντήρησης στους δασικούς δρόμους σε ορισμένες περιοχές, ενώ προχωράει η διαδικασία δημοπράτησης για τις υπόλοιπες. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ, από το ΠΑΑ 2014-2020.
- Θα ξεκινήσει άμεσα η αποκατάσταση υποδομών σε χώρους δασικής αναψυχής, με δαπάνη ύψους 0,4 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.
- Έργα αντιπυρικής προστασίας των δασών που δεν κάηκαν, τα οποία περιλαμβάνουν συντηρήσεις δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών, καθώς και εργασίες καθαρισμού βλάστησης κατά μήκος κεντρικών επαρχιακών και δασικών δρόμων και πέριξ οικισμών. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων είναι 2,8 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
- Οι δασικοί και αναγκαστικοί συνεταιρισμοί έλαβαν έκτακτη χρηματοδοτική στήριξη συνολικού ύψους περίπου 1,27 εκατ. ευρώ (ως επί το πλείστον από το Πράσινο Ταμείο, αλλά και από ιδιώτες).
4. Στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων
- Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την παροχή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και επιχορήγησης επιχειρήσεων, καθώς και για την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα από 13 γύρους πιστώσεων έχουν διατεθεί στους δικαιούχους -νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες- των δύο δήμων της Β. Εύβοιας 12,1 εκατ. ευρώ.
- Η συνολική επιχορήγηση προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς (το υψηλότερο ποσοστό που έχει προβλεφθεί σε τέτοιου είδους περιπτώσεις). Ήδη, με πρωτοφανή ταχύτητα για τέτοιου είδους περιπτώσεις, έχουν εκδοθεί οι τρεις πρώτες υπουργικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για την επιχορήγηση 219 επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Βόρειας Εύβοιας με 1,9 εκατ. ευρώ και έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτες εξοφλήσεις.
- Θεσπίστηκε ειδικό καθεστώς στήριξης για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Βόρειας Εύβοιας, που υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες από τις μεγάλες πυρκαγιές. Ήδη έχουν χορηγηθεί 7,7 εκατ. ευρώ σε 1.326 δικαιούχους. Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου ανερχόταν σε 11,5 εκατ. ευρώ.
- Θεσμοθετήθηκε η μη επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για το σύνολο των επιχειρήσεων στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας. Η δημοσιονομική επίπτωση είναι κοντά στα 7 εκατ. ευρώ.
- Προβλέφθηκαν ευνοϊκότεροι όροι για τις επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας που εντάχθηκαν στο καθεστώς επιδότησης παγίων δαπανών (ήρθη ο περιορισμός της διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης για τις δικαιούχους επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή υποκατάστημα στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού).
- Είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του μέτρου χορήγησης μη επιστρεπτέας επιχορήγησης στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του 2021. Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, καλύπτει κάθε νόμιμα λειτουργούσα επιχείρηση (μικρομεσαία ή μεγάλη), κάθε νομικής μορφής, που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του εν λόγω έργου αφορά τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. Η επιχορήγηση προς κάθε δικαιούχο επιχείρηση ανέρχεται στο 50% επί των λειτουργικών της δαπανών, με «οροφή» τις 18.000 ευρώ, ενώ είναι ακατάσχετη. Ειδική μέριμνα, έχει ληφθεί για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εν μέσω πανδημίας ή εντός του 2021 και οι οποίες μπορούν να λάβουν κατ’ αποκοπή ποσό 2.000 ευρώ, ανεξάρτητα εάν είχαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα ή όχι.
- Παρέχεται στεγαστική συνδρομή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με προϋπολογισμό 9,1 εκατ. ευρώ (7,9 εκατ. ευρώ ως δωρεάν κρατική αρωγή και 1,2 εκατ. ευρώ ως επιδότηση επιτοκίου) - συμπεριλαμβανομένης της Φωκίδας.
- Παρέχεται επιδότηση προσωρινής στέγασης (6,3 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους όλων των πυρόπληκτων περιοχών).
5. Στοχευμένα μέτρα για συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους
- Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε ένα διευρυμένο -με ορίζοντα δεκαπενταετίας- πρόγραμμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών που περιλαμβάνει:
- Την κατά προτεραιότητα απασχόλησή τους στα έργα που υλοποιούνται από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής στο δάσος.
- Την έκτακτη ενίσχυση 3,7 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της τακτική ετήσιας επιχορήγησης ύψους 2,3 εκατ. ευρώ προς τους ρητινοκαλλιεργητές.
- Το επταετές «Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινεργατών σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας» της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), με προϋπολογισμό 63 εκατ. ευρώ και 590 ωφελούμενους με μηνιαίες απολαβές πάνω από 800 ευρώ (καθαρά). Προς το παρόν, η ΔΥΠΑ επεξεργάζεται, με ταχείς ρυθμούς -σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας- τις υποβληθείσες αιτήσεις, καθώς εντοπίστηκαν αποκλίσεις από τις προβλεπόμενες πρακτικές ως προς τις αιτήσεις. Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται σε επτά (7) έτη και η διάρθρωσή του θα εδράζεται σε έξι (6) κύκλους την περίοδο 2022-2024, ώστε να μπορούν να ενταχθούν -μετά από μία τριετία- στο πρόγραμμα και οι ρητινοκαλλιεργητές που θα συμμετέχουν σε έργα και εργασίες στο δάσος την επόμενη περίοδο (δύο με τρία έτη). Το πρόγραμμα λήγει το 2031, ενώ δρομολογείται και η στοχευμένη διεύρυνση της περιμέτρου.
- Την οικονομική ενίσχυση από το Πράσινο Ταμείο των Δασικών Συνεταιρισμών με πόρους κοντά στις 100.000 για μέσα και ανάγκες των ρητινοκαλλιεργητών.
- Τη στοχευμένη δράση του προγράμματος Leader, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας (5), για τη χρηματοδοτική στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών ώστε να εξελίξουν την παραγωγική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
- Μία σειρά από στοχευμένα μέτρα έχουν ενεργοποιηθεί και υλοποιηθεί για τη στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου, όπως:
- Η ενεργοποίηση του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση προς αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τόσο με τους πρωτοβάθμιους, όσο και με τους δευτεροβάθμιους ελέγχους (σε συνεργασία με την Περιφέρεια), αποζημιώνοντας για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο με συνολικό ποσό 210.956 ευρώ.
- Η έκτακτη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με πόρους ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ζωοτροφών για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων της περιοχής.
- Το ειδικό σχήμα στήριξης των κτηνοτρόφων, με την ενίσχυση με 40 ευρώ ανά ζώο για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν άμεσα και 20 ευρώ ανά ζώο για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν έμμεσα - με τους μη κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους να λαμβάνουν το ήμισυ της αποζημίωσης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εν λόγω σχήματος πιστώθηκαν συνολικά 478.320 ευρώ σε 205 κτηνοτρόφους της Βόρειας Εύβοιας.
- Η ενεργοποίηση -σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και της τοπική αυτοδιοίκηση- του ιδιωτικού τομέα για τη χορήγηση ζωοτροφών και υλικών προς τους κτηνοτρόφους, αλλά και την ενεργό στήριξη του νεοσύστατου κτηνοτροφικού συνεταιρισμού.
- Υλοποιήθηκε ένα πακέτο στήριξης και ανάκαμψης των μελισσοκόμων της περιοχής, ενώ σχεδιάζεται ένα στοχευμένο μέτρο στήριξης για τους κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους.
- Στο πλαίσιο της στήριξης στους ελαιοπαραγωγούς, χορηγήθηκε προκαταβολή 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο και 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες. Για τη Βόρεια Εύβοια, το σύνολο των προκαταβολών έναντι της επιχορήγησης για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ανέρχεται σε 5,5 εκατ. ευρώ προς 528 δικαιούχους και αφορά ζημιές σε 96.300 ελαιόδεντρα και 7.026 λοιπά δέντρα.
- Διαμορφώνεται ένα ειδικό σχήμα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση από τον πρωτογενή τομέα, όπως ελαιοτριβεία και επεξεργασία σύκων, μια και η πρώτη ύλη έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.
- Δρομολογείται ένα στοχευμένο σχήμα στήριξης των παραγωγών σύκων στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, καθώς η εν λόγω παραγωγή επλήγη σημαντικά από την πυρκαγιές.
- Συνεχίζεται έως τις 31 Ιουλίου 2022 το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2021-2022 της ΔΥΠΑ, το οποίο προβλέπει αυξημένο αριθμό διανυκτερεύσεων (12) για τους δικαιούχους που θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας. Οι δικαιούχοι που έχουν ήδη πραγματοποιήσει διακοπές σε κάποιο από τα καταλύματα των δύο δήμων της Βόρειας Εύβοιας, χωρίς να έχουν εξαντλήσει τον αριθμό των 12 διανυκτερεύσεων, μπορούν να υπογράψουν οποτεδήποτε έως τη λήξη του προγράμματος στις 31 Ιουλίου 2022, νέο συμφωνητικό για διαμονή στο ίδιο ή σε διαφορετικό κατάλυμα των συγκεκριμένων δήμων για όσες διανυκτερεύσεις υπολείπονται.
- Τα συναρμόδια Υπουργεία δρομολογούν ένα νέο σχήμα με τη χρήση άυλης χρεωστικής κάρτας προς χιλιάδες δικαιούχους που θα επισκεφθούν τη Βόρεια Εύβοια (North Evia Pass) με ύψος ενίσχυσης έως 150 ευρώ και με συνολικό προϋπολογισμό στα 3 εκατ. ευρώ.
- Με το άρ. 75 του ν. 4916/2022 (Α’ 65/28.03.2022) προβλέπεται για το 2022 η καταβολή σημαντικά χαμηλότερου ανταλλάγματος (στο 10% του αρχικώς υπολογισθέντος) για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού.
Η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους και την τοπική κοινωνία, συνεχίζει με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης στη Βόρεια Εύβοια προς όφελος όλων.