Η Κυβέρνηση βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε στενή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους όσον αφορά τη διαχείριση των δυσμενών επιπτώσεων του πλημμυρικού φαινομένου που έπληξε τον Βόλο την Κυριακή, 14 Αυγούστου 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, υπό τον συντονισμό του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ ο Υφυπουργός βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πεδίο, προβαίνοντας σε επιτόπια αυτοψία και συνομιλώντας με πληγέντες πολίτες και επιχειρηματίες σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν και τη στήριξη που πρόκειται να λάβουν.
Προς αυτή την κατεύθυνση, άμεσα πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από βήματα, ενώ δρομολογούνται και άλλες παρεμβάσεις. Με αφορμή, λοιπόν, τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε τα εξής: «Σε συνέχεια της αυτοψίας που πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 14 Αυγούστου σε διάφορα σημεία του Βόλου, εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε η ακραία βροχόπτωση, και έπειτα από την επικοινωνία και τη στενή συνεργασία που είχαμε τόσο με τον Δήμο Βόλου, όσο και με την Περιφέρεια, αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από βήματα για την ενεργοποίηση του πλαισίου στήριξης και αποκατάστασης μετά το πλημμυρικό φαινόμενο.
Πρώτον, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος του Δήμου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την πλημμύρα σε περιοχές της πόλης μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο της 14ης Αυγούστου 2022, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποφάσισε την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη στήριξη και αποκατάσταση όπου προβλέπεται και απαιτείται. Το καθεστώς ισχύει για έξι μήνες από την εκδήλωση του φαινομένου.
Δεύτερον, ενημερώθηκε ο Δήμος Βόλου για τις διαδικασίες και τα προβλεπόμενα του πλαισίου άμεσης κοινωνικής στήριξης και αποζημίωσης της οικοσκευής σε κατοικίες που επλήγησαν από την πλημμύρα, μέσα από την έκτακτη χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Δήμο. Η ενίσχυση προς τα νοικοκυριά -σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια- κυμαίνεται από 600 έως 6.000 ευρώ και το εν λόγω έργο πραγματοποιείται από τις επιτροπές του Δήμου.
Τρίτον, ενημερώθηκε ο Δήμος Βόλου για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την οριοθέτηση της πληττόμενης περιοχής και την παροχή στεγαστικής συνδρομής στις περιπτώσεις που χρειάζεται.
Τέταρτον, ενημερώθηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για την επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από το πλημμυρικό φαινόμενο, όπου μετά την εκτίμηση από τις επιτροπές της Περιφέρειας της εκτιμηθείσας ζημιάς σε κάθε επιχείρηση που επλήγη, το Υπουργείο Οικονομικών θα επιχορηγήσει την κάλυψη μέρους αυτής.
Πέμπτον, σε συνέχεια και σχετικής επικοινωνίας με την ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ, στελέχη του οργανισμού βρίσκονται από την Πέμπτη στις περιοχές όπου αγροτικές καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από το ακραίο καιρικό φαινόμενο, ώστε να διαμορφωθεί από τον ΕΛΓΑ η πρώτη εικόνα για την κατάσταση, ενώ οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν αρμοδίως δηλώσεις για τις ζημιές, μέχρι τις 29 Αυγούστου.
Η συνεργασία της Κυβέρνησης με όλους τους εμπλεκόμενους θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, τόσο ως προς την υλοποίηση των μέτρων που δρομολογούνται, όσο και ως προς την ενεργοποίηση περαιτέρω μέτρων και παρεμβάσεων στήριξης και αποκατάστασης. Σκοπός μας είναι να κινηθούν οι διαδικασίες με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς, προκειμένου να στηριχτούν οι πληγέντες συμπολίτες μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς».