Τον Σεπτέμβριο του 2020, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου επλήγησαν σφοδρά από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός». Η Κυβέρνηση υιοθέτησε ένα ολιστικό πακέτο μέτρων για τη γρήγορη και δίκαιη στήριξη των πληγέντων, αλλά και την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών, προκειμένου οι τοπικές κοινότητες που χτυπήθηκαν να επανέλθουν σύντομα στην κανονικότητα. Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα που υλοποιήθηκαν είναι τα ακόλουθα:
Αναστολές
- Αναστολή της πληρωμής όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες.
- Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των περιοχών που επλήγησαν, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
- Αναστολή, για ένα έτος, πλειστηριασμών και κατασχέσεων επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων στις πληγείσες περιοχές.
- Προστασία θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές, για ένα τρίμηνο, με την παροχή οικονομικής ενίσχυσης 534 ευρώ στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή.
- Διευκολύνσεις μέσω παρατάσεων σε προθεσμίες του Υπουργείου Οικονομικών.
- Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών στις πληγείσες περιοχές για ένα εξάμηνο.
- Χαρακτηρισμός ως αφορολόγητων και ακατάσχετων των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων προς τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν.
Στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών
- Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα (5.000 ευρώ) και επιχειρήσεις (8.000 ευρώ) που επλήγησαν. Συγκεκριμένα, 17.000 δικαιούχοι έλαβαν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εφάπαξ ενίσχυση 5.000 ευρώ για ζημιές σε κατοικίες (συνολικά 74,5 εκατ. ευρώ), και 6.572 επιχειρήσεις έλαβαν ενίσχυση 8.000 ευρώ έκαστη (συνολικά 52,6 εκατ. ευρώ).
- Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή. Μέσω της επιχορήγησης των δήμων της χώρας από το Υπουργείο Εσωτερικών για την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικής προστασίας, το συνολικό διαθέσιμο ποσό προς τους δήμους των πληγεισών περιοχών ανήλθε σε 17,1 εκατ. ευρώ.
- Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προϋπολογισμού 40,6 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων που υπέστησαν ζημιές, η οποία καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
- Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης, μέσω του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (2,5 εκατ. ευρώ).
- Στήριξη των επιχειρήσεων των περιοχών που επλήγησαν από τον «Ιανό», με τη συμπερίληψή τους στον 4ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, χωρίς να έχουν μείωση τζίρου (7.817 επιχειρήσεις έλαβαν 9 εκατ. ευρώ).
- Επιχορήγηση προς επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που υπέστησαν ζημιές από τη θεομηνία μέσω του Υπουργείου Οικονομικών. Χορηγήθηκε, για πρώτη φορά, προκαταβολή σε ποσοστό 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς, ενώ η συνολική αποζημίωση ανήλθε σε ποσοστό 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς.
- Αποζημίωση φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) προς τους πληγέντες αγρότες, συνολικού ύψους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ.
Αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές
- Αποκατάσταση υποδομών, δικτύων και αντιπλημμυρικών έργων με τη διοχέτευση πόρων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), συνολικού ύψους 339 εκατ. ευρώ, στους πληγέντες Δήμους και τις Περιφέρειες, από τα αρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων).
- Έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας στο πλαίσιο των παραχωρήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Καρδίτσας και στην ΠΕ Τρικάλων (Περιφέρειας Θεσσαλίας), καθώς και στην ΠΕ Φθιώτιδας (Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας), συνολικού ύψους 85 εκατ. ευρώ.
- Αποκατάσταση βλαβών σε αρδευτικά δίκτυα και υποδομές, με την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 5,8 εκατ. ευρώ από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών για τους Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).