Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, όπως αυτό υλοποιείται πλέον από τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, περιλαμβάνει και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καλύπτοντας πεδία που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ, π. ΠΣΕΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ειδικότερα όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, το διευρυμένο πλαίσιο της κρατικής αρωγής περιλαμβάνει δυο πυλώνες: (α) τις ζημιές στα φυτικά μέσα παραγωγής, δηλαδή το φυτικό κεφάλαιο, και (β) τις ζημιές σε εξοπλισμό, πάγιο κεφάλαιο και άλλα στοιχεία που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από τον Κανονισμό των ΚΟΕ (π. ΠΣΕΑ), μέσω του ΕΛΓΑ, αλλά ακόμα και ζημιές που δεν καλύπτονταν από τον εν λόγω Κανονισμό, όπως το έγγειο κεφάλαιο. Από το καλοκαίρι του 2023 και έπειτα έχουν ενεργοποιηθεί και οι δυο πυλώνες στήριξης του πρωτογενούς τομέα μετά από φυσικές καταστροφές σε όλες τις περιοχές της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και η Θεσσαλία που επλήγη από ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, αλλά και από καταστροφική πυρκαγιά.
Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024, και την Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024, πραγματοποιήθηκαν δυο διευρυμένες συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συμμετείχαν θεσμικοί εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα της Θεσσαλίας, καθώς και εκπρόσωποι των μπλόκων στην περιοχή. Στις εν λόγω συναντήσεις, μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς, συμμετείχε και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, εστιάζοντας στην υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για τον πρωτογενή τομέα των περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.
Μέχρι τώρα, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το σύνολο των πόρων της κρατικής αρωγής προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους των περιοχών της Ελλάδας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής ανέρχεται σε 72.308.783 ευρώ, με το ποσό αυτό να αυξάνεται συνεχώς καθώς συνεχίζεται η υλοποίηση των σχημάτων στήριξης. Συγκεκριμένα:
Παράλληλα με την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής για την έκτακτη χρηματοδότηση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας του πρωτογενούς τομέα. Πρόκειται για μία στήριξη προς δύο κατευθύνσεις σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών. Η πρώτη αφορά την έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης προς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και δίκτυα άρδευσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, με το συνολικό ποσό που έχει εγκριθεί μέχρι τώρα να ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ. Η δεύτερη κατεύθυνση αφορά την έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης προς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για τη στήριξη περιοχών με κτηνοτροφική δραστηριότητα που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, με το συνολικό ποσό να έχει ξεπεράσει τα 6.000.000 ευρώ.
Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε πως «η επέκταση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς τον πρωτογενή τομέα αντικατέστησε ένα καθεστώς με πολλούς περιορισμούς ως προς τους δικαιούχους, με χαμηλά επίπεδα στήριξης που ήταν αναντίστοιχα των αναγκών και με χρόνους υλοποίησης που ξεπερνούσαν τα τέσσερα έτη χωρίς καμία ενίσχυση προς τους δικαιούχους. Και καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον ΕΛΓΑ και τις Περιφέρειες, με ενισχύσεις υπερπολλαπλάσιες σε σχέση με το παρελθόν, και σε χρόνους υποπολλαπλάσιους από το καθεστώς που παραλάβαμε. Πλέον, από τις πρώτες ημέρες ξεκινά η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες και συνεχίζεται ανάλογα με τη ροή των στοιχείων από όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ συνεχώς αναζητούμε τρόπους και μεθόδους για να βελτιώνουμε τους χρόνους και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των αγροτών. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεργαζόμαστε και με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για τη στήριξη αγροτικών περιοχών και για την αποκατάσταση των υποδομών και δικτύων άρδευσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Έτσι, μέχρι τώρα, το συνολικό ποσό των πόρων που έχουν κατανεμηθεί για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα ξεπερνά τα 83 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό θα συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς προχωρά η υλοποίηση της πλαισίου της κρατικής αρωγής και των εισηγήσεων της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με όλους».