Χρ. Τριαντόπουλος: «Με ταχείς ρυθμούς για να φτάσει η αρωγή του κράτους άμεσα σε αυτούς που το δικαιούνται»

Πραγματοποιήθηκε, και σήμερα, από τη Λάρισα και το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, η ενημέρωση των πληγέντων από τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Γιάννη Αρτοποιό. Ο κ. Τριαντόπουλος, ενημέρωσε σχετικά με την πορεία υλοποίησης του πλαισίου κρατικής αρωγής και στήριξης των πληγέντων στη Θεσσαλία.

Ακολουθεί δήλωση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Χρήστου Τριαντόπουλου:

«Η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, έχει ανοίξει από χτες και λειτουργεί κανονικά. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν γίνει 2.258 οριστικές αιτήσεις, αλλά και 1.920 προσωρινές αιτήσεις και από τις τρεις περιοχές για τις οποίες έχει ανοίξει η πλατφόρμα. Οι περιοχές αυτές είναι στους νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Από αύριο, Τετάρτη, στην πλατφόρμα θα ενταχθούν και οι περιοχές των νομών Λάρισας και Φθιώτιδας. Και μέχρι την Παρασκευή θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν. Παράλληλα, προχωρά η αυτοματοποιημένη διαδικασία για τα 45 χωριά που έχουν πληγεί ολικώς από τα πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως αυτά προέκυψαν από την ανάλυση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Και πρέπει να σημειώσω κάτι.

Δεν απαιτείται από τους πολίτες, από τους δικαιούχους, να πάρουν κάποιο έγγραφο από το Πυροσβεστικό Σώμα. Έχουμε εσωτερικοποιήσει τη διαδικασία.

Τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η ΑΑΔΕ εργάζονται με εντατικούς ρυθμούς ώστε να προχωρήσει η αυτοματοποιημένη διαδικασία άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Αυτόματη διαδικασία, ώστε πληγέντες κάτοικοι στις περιοχές αυτές να λάβουν την αποζημίωση για την οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες αυτόματα, χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Για όλες τις άλλες περιοχές συνεχίζονται οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής. Μέχρι τώρα, σε λίγες μόλις ημέρες, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 4.200 αυτοψίες και καταγραφές σε σπίτια και κτίρια. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χτες, ξεκίνησε και η διαδικασία καταγραφών των ζημιών στις επιχειρήσεις από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής. Έχουν γίνει περίπου 2.800 αιτήσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 600 αυτοψίες σε πληττόμενες επιχειρήσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Τέλος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, βγαίνει νέα Απόφαση έκτακτης χρηματοδότησης προς τους ΟΤΑ της Θεσσαλίας κοντά στα 11 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότηση που θα καλύψει και τις ανάγκες σε ζωοτροφές προς τους κτηνοτρόφους των περιοχών που επλήγησαν. Μέχρι τώρα, το σύνολο της έκτακτης χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζουμε, σε στενή συνεργασία με όλους, με ταχείς ρυθμούς ώστε η αρωγή του κράτους να φτάσει άμεσα, σε αυτούς που το δικαιούνται.

Σε αυτούς που έχουν πληγεί από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή. Και θα το κάνουμε».

Της ανακοίνωσης του Υφυπουργού, ακολούθησαν οι ενημερώσεις από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, για τα θέματα δημόσιας υγείας, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη διαδικασία συλλογής των νεκρών ζώων και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, για τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας, άντλησης υδάτων, διάνοιξης δρόμων και άλλων εργασιών.