Δημοσιεύτηκε η πρώτη απόφαση για την επιχορήγηση των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων της Ηλείας - 132.946 ευρώ στους πρώτους δικαιούχους

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 3016/16.06.2022) η πρώτη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν το περασμένο καλοκαίρι από τις πυρκαγιές στην Ηλεία. Επισημαίνεται ότι το ποσό κάλυψης ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς και είναι το υψηλότερο που έχει προβλεφθεί σε τέτοιου είδους περιπτώσεις. Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη απόφαση προβλέπεται η επιχορήγηση εννέα επιχειρήσεων και μίας αγροτικής εκμετάλλευσης με 132.946 ευρώ.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Στο πλαίσιο της υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών της Ηλείας, δημοσιεύτηκε η πρώτη απόφαση του Υπουργού Οικονομικών για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού, αφού, φυσικά, έχει χορηγηθεί και η πρώτη αρωγή μέχρι και 8.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με τη συγκεκριμένη απόφαση, εννέα επιχειρήσεις -δηλαδή το σύνολο των δικαιούχων στην περιοχή- και μία αγροτική εκμετάλλευση θα αποζημιωθούν με το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς τους - που είναι το υψηλότερο μέχρι τώρα ποσοστό που έχει προβλεφθεί σε τέτοιες περιπτώσεις. Το συνολικό ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 132.946 ευρώ. Υπενθυμίζεται, δε, ότι στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, 953 επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν λάβει περίπου 2,2 εκατ. ευρώ έναντι της συνολικής επιχορήγησης.

Σε στενή συνεργασία με την Περιφέρεια, συνεχίζεται η προώθηση της διαδικασίας για την επιχορήγηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προκειμένου να προχωρήσουν νέες υπουργικές αποφάσεις για την ταχύτερη δυνατή αποζημίωσή τους».